• Start
  • Nieuws
  • Noordelijke attracties in top 50: Wildlands Adventure en ijsstadion Thialf
Tropisch paradijs Orchideeën Hoeve bijna binnen vesting met toppers

Noordelijke attracties in top 50: Wildlands Adventure en ijsstadion Thialf

WOLVEGA (NL) – NBTC Holland Marketing en het evenmenteninformatie- en onderzoeksbureau Respons hebben de ‘Top 50 Dagattracties’ van 2016 uitgebracht. In de lijst staan de drukstbezochte attractieparken, dierentuinen, musea, sportieve recreatiegelegenheden en andere bezienswaardigheden in heel Nederland. Net als voorgaande jaren staat de Efteling op de eerste plaats; zij genereerde in 2016 ruim 4,7 miljoen bezoeken. Het Van Gogh Museum trok de meeste buitenlandse bezoekers in 2016.

Factsheet Top 50 Dagattracties 2016. Download hier de PDF (68 KB)

De vernieuwde en uitgebreide Orchideeënhoeve staat met ca. 250.000 bezoekers per jaar nog niet in de top 50. Daarvoor moet het tropisch paradijs in de Noordoostpolder, dat in 2016 een zwevende bloementuin en 14 april jongstleden een junglepark opende, ijsstadion Thialf in Heerenveen nog passeren. De schaatstempel trok in 2016 348.039 bezoekers.

De eerste vijftien
De top vier is vergeleken met vorig jaar onveranderd gebleven. De Efteling bezet weer de eerste plaats. Het Rijksmuseum staat met een bezoekersaantal van ruim 2,2 miljoen stevig op de tweede plek en het Van Gogh Museum staat op nummer drie met ruim 2 miljoen bezoeken. De Zaanse Schans volgt op de vierde plek met bijna 1,9 miljoen bezoeken. Daarnaast heeft Lovers Canal Cruise de vijfde plek bemachtigd met 1,8 miljoen bezoeken.
Op plaats 6 tot en met 15 staan: 6. Diergaarde Blijdorp; 7. Stromma (voorheen Canal Company); 8. Attractiepark Duinrell; 9. De Uithof; 10. Natura Artis Magistra; 11. Wildlands Adventure Zoo Emmen; 12. Anne Frank Huis; 13. Heineken Experience; 14. Keukenhof; 15. Burgers’ Zoo.
Enkele nieuwkomers in de TOP 50 Dagattracties zijn De Uithof (9), Jaap Eden IJsbanen (36), Naturalis Biodiversity Center (47) en Vogelpark Avifauna (48). Op de laatste plaats in de TOP 50 staat, net als vorig jaar, het Thialf IJsstadion in Heerenveen met 348.039 bezoekers in 2016.

16 Miljoen buitenlandse bezoeken, 42 miljoen totaal
Het totaal aantal internationale bezoeken van de ‘TOP 50 Dagattracties’ bedraagt ruim 16 miljoen; bijna een derde van alle bezoeken aan de vijftig dagattracties. Het Van Gogh Museum staat met bijna 1,8 miljoen buitenlandse bezoeken op de eerste plek, op de voet gevolgd door de Zaanse Schans met bijna 1,6 miljoen buitenlandse bezoeken. Het Anne Frank Huis trekt ruim 1,2 miljoen buitenlandse gasten en Stromma (voorheen Canal Company) staat op de vierde plaats met bijna 1,2 miljoen. Het Rijksmuseum sluit de internationale top vijf af met 1,1 miljoen bezoeken uit het buitenland.
Nederland telde in 2016 zestien dagattracties die één miljoen of meer (inter)nationale bezoeken registreerden. In 2015 waren dat er twaalf. In totaal zijn er in 2016 in Nederland zo’n 42 miljoen bezoeken gerealiseerd bij de vijftig grootste dagattracties.

Bus Tour Tips. Een nieuwe onderneming van het Fries bureau voor toerisme: Friesland Holland Group Travel. Dit onderdeel presenteert zich voor het eerst juli 2017 op een grote bus- en groepsreizenbeurs in Köln met een speciaal atlasmagazine en een website met attracties, routes en activiteiten, hotels en groepsaccommodaties uit het topsegment in Noord-Nederland. Friesland Holland heeft onder andere routes voor touringcars ontwikkeld, zoals Florissant Holland (o.a. de Oevertuin in De Blesse en de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest), Frisian Castle Tour (stinzen en staten), UNESCO Tour, Fries Erfgoed Route (Makkum-Bolsward-Workum-Hindeloopen), Holland Tulip Tour en de Elfstedenroute.

Slideshow met 42 foto’s van het Jungletheater van tropisch paradijs De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest: klik hier